Mens en ruimte | Vastgoed en Gebiedsontwikkeling

06-1266 2511

Kabinet stimuleert wooninitiatieven dank zij jarenlange inzet Knarrehof

Vitale ouderen die niet naar een zorginstelling willen, maar liever zelf hun oude dag regelen, krijgen hulp van de overheid. Minister De Jonge en minister Ollongren willen kleinschalige alternatieve woonvormen extra stimuleren.

 

Babyboomers proberen steeds vaker projecten op te zetten waar ze gemeenschappelijk kunnen wonen, al of niet in combinatie met zorg. Banken, pensioenfondsen en investeerders zijn er niet happig op om dat soort particuliere initiatieven te financieren.

Daarom stelt het kabinet een stimuleringsregeling in. Initiatiefnemers kunnen subsidie aanvragen om de haalbaarheid van hun plan te onderzoeken. Voor dit jaar is er ruimte voor 70 tot 90 aanvragen.

Borg

Daarnaast gaat de overheid borg staan voor een groot deel (90 procent) van de leningen in de ontwikkelingsfase en voor een deel (15 procent) van de leningen die afgesloten worden in de fase dat er wordt gebouwd en er eventueel nafinanciering nodig is.

Het kabinet denkt dat op die manier elk jaar ongeveer 50 projecten kunnen worden gestimuleerd. En dat aantal loopt naar verwachting op. Vanaf 2021 is er maximaal 164,4 miljoen euro beschikbaar voor borgstellingen.

Het bekendste particuliere initiatief op het gebied van bouw voor senioren is Knarrenhof. Op verschillende plekken in Nederland zijn er groepen ouderen die met elkaar een woningproject willen ontwikkelen.

De woningen zijn zo ingericht, dat ouderen er kunnen blijven wonen als ze zorg nodig hebben. Er is een gemeenschappelijke tuin of ruimte, net als in traditionele hofjes. Bewoners zijn zelfstandig, maar letten wel op elkaar. Alleen in Zwolle is er al een Knarrenhof gerealiseerd, in zeven andere plaatsen wordt naar verwachting binnen twee jaar gestart met de bouw.

De stimuleringsregeling is gericht op initiatieven voor senioren met een laag of middeninkomen. De projecten bestaan uit minimaal vijf woningen.

Het kabinet wil dat ouderen langer zelfstandig blijven wonen. Klassieke bejaardentehuizen bestaan eigenlijk niet meer. Als mensen samen hun oude dag regelen en samen in een complex gaan wonen, verwacht het kabinet dat er minder beroep wordt gedaan op de zorg. Ook voorkomt het eenzaamheid.

Beroep op gemeenten

Minister De Jonge ondertekende vanmiddag in de Knarrenhof in Zwolle een overeenkomst met verschillende banken, die de leningen moeten gaan verstrekken.

Bij die gelegenheid zei hij dat hij overtuigd is dat niet alleen financiering de ontwikkeling van dit soort seniorenprojecten in de weg staat. Er moet ook voldoende grond beschikbaar zijn. Hij deed daarom een beroep op gemeenten om grond ter beschikking te stellen. "Dat is nodig, want de vraag naar dit soort woonvormen zal door de vergrijzing alleen maar toenemen."

 

(Bron NOS.nl)

Ontwikkelovereen-komst Amsterdam Nieuw-West

Maarsen Groep en de Gemeente Amsterdam hebben eind september 2019 een overeenkomst getekend voor de ontwikkeling van twee nieuwe woongebouwen langs de A10 in Amsterdam Nieuw-West. Het project – dat wordt ontwikkeld aan de rand van het Rembrandtpark, op de hoek van de Postjesweg en de

Lees verder

Kabinet stimuleert woonintitiatieven

Vitale ouderen die niet naar een zorginstelling willen, maar liever zelf hun oude dag regelen, krijgen hulp van de overheid. Minister De Jonge en minister Ollongren willen kleinschalige alternatieve woonvormen extra stimuleren.

 

Babyboomers proberen steeds vaker projecten

Lees verder

Ollongren bezoekt Knarrenhof


Minister Ollongren kwam met een aantal van haar ambtenaren en met de Directeur Generaal van VWS (Helaas was Hugo de Jonge naar de Kamer geroepen en moest vorige week afzeggen) en met de raadsadviseur van Mark Rutte langs om het met eigen ogen te zien.

Cooper Feldman Partners Peter

Lees verder

Frans Halsbuurt parkeervrij gemaakt

Amsterdam heeft zijn eerste parkeervrije buurt binnen de ring. In drie maanden tijd zijn er zeshonderd parkeerplaatsen opgeheven. Het college heeft de ambitie om tussen de zevenduizend en tienduizend parkeerplekken op te heffen in de stad. Daarom werd met bijzondere belangstelling afgewacht of

Lees verder

Dubbele krantenpagina en Radio 1 met product uit Cooper Feldman school

Langs de Lijn & Omstreken (4 febr 20:52/21:52/22:52u)

zie de volgende website waar datum en tijdstip ingevuld kunnen worden voor het terugluisteren: http://www.radio1.nl/gemist-overzicht

Roelof van Dalen, Dagblad vh Noorden 3 februari 2016

Lees verder

Net Niet....Bieding Paleis Soestdijk

Cooper | Feldman is het bureau voor megastructures. Veel projecten die groot zijn brachten we tot wasdom, een heel eind verder of tot een goed einde. Wat te denken van mega-Vinexen zoals Leidsche Rijn, Amersfoort Vathorst, Groningen Meerstad, Stadshagen Zwolle, Zuidbroek Apeldoorn etc. Ook

Lees verder

Cooper Feldman feliciteert het Van Gogh museum en het stadsdeel Zuid

Na 13 jaar alle musea aan het plein eindelijk gereed!

De Kurokawavleugel is op 5 september 2015 feestelijk geopend. Het Van Gogh Museum verplaatst daarmee haar hoofdingang naar het Museumplein.

Lees verder

Geweldige excursie Rotterdam

Dit jaar was Rotterdam de bestemming van onze excursie met partners en associés, waarbij Karin van Vliet en John Westrik van BSGV ons op bevlogen wijze meenamen met alle recente ontwikkelingen van de nieuwe binnenstad van Rotterdam met dank ook aan Thijs en Eric voor de voorbereiding.

Lees verder

Geslaagde CF relatieborrel

"wat een fantastische locatie hebben jullie hier en wat een leuke borrel is dit zo", zo typeerde een van de ruim 100 gasten de zomerse relatieborrel op 11 juni bij ons clubhuis, op het gazon aan de oever van het Gooimeer.

Lees verder

Knarrenhof wordt landelijke beweging

Het verschijnsel Knarrenhof dreigt een landelijke beweging te worden. Inmiddels al op acht plekken actief, meer dan 700 geïnteresseerden en diverse grondposities. En media-aandacht. Vrijdag 17 april 2015 om 17.40u besteedt Omroep Max NPO-2 aandacht aan dit fenomeen.

Lees verder

CF-ontwikkelaar breekt lansen en grenzen op gebied van WMO en CPO

Cooper Feldman is niet alleen actief op gebied van projectmanagement. Op moment dat wij maatschappelijk ontwikkeling kunnen doen zullen we dat niet laten. Transparant, professioneel en bevlogen met eindgebruikers.

Lees verder

Start nieuwe hoofdentree Van Gogh Museum

Op woensdag 16 april was het zover. Minister Stef Blok, Wonen en Rijksdienst, verrichtte de eerste bouwhandeling en gaf daarmee het startsein voor de uitbreiding van de Kurokawavleugel. Met deze verbouwing wordt de hoofdentree verplaatst naar het Museumplein en de extra ruimte gecreëerd die het

Lees verder

Obama kwam even langs

Voor de eerste keer in de geschiedenis deed een Amerikaanse president in functie het Rijksmuseum aan.

Lees verder

Vrijblijvende inventarisatie Vrijblijvende inventarisatie

Bent u op zoek naar ruime kennis en ervaring in vastgoed- en gebiedsontwikkeling? Voor een bestaand te transformeren gebied of een nieuw te ontwikkelen project? 

Maak dan gebruik van onze vrijblijvende inventarisatie. Wij laten u zien wat de mogelijkheden zijn en helpen u graag verder.

Meer weten?

06 1266 2511