Mens en ruimte | Vastgoed en Gebiedsontwikkeling

06-1266 2511

Nieuw schoolplein in Buitenveldert

Na twee jaar strijd heeft de Merkelbachschool het mooiste plein van de stad (bron het Parool)

De directeur Gabriël Maassen telde de dagen dat er geen schoolplein was live op de website van de school, dit tot ergernis van stadsdeelvoorzitter Sebastiaan Capel (D66). En toen begin dit jaar de plannen voor het plein nog niet naar tevredenheid waren, belde Maassen SBS 6 Hart van Nederland. 

Uiteindelijk werd na 873 dagen, ruim twee jaar, het schoolplein gisteren geopend. De strijdbijl is begraven en schooldirecteur en stadsdeelbestuurder konden elkaar de hand schudden. Pieter van Zijl van Cooper Feldman had deze moeilijke klus als vijfde projectleider uiteindelijk geklaard.

Amfitheatertje

Nu ligt er een prachtig plein op het MFC Binnenhof, tussen de woonflats, Merkelbachschool, AICschool en het Gelderlandplein. Een plein met plantenbakken, zitjes, een houten klimrek, spannende speeltoestellen, speciale houten zonwering voor de kleuters, een voetbalveldje en een amfitheatertje.

“Het asfalt op het plein werd bijna vloeibaar door de brandende zon”

De geschiedenis van het schoolplein is een kafkaësk verhaal. Het plein werd in 2014 opengebroken vanwege een verbouwing van de onderliggende parkeergarage. In 2015 werd de bouw stilgelegd omdat de plannen voor het schoolplein niet 'technisch getoetst' bleken te zijn. Begin dit jaar was er vervolgens weer onenigheid tussen bewoners, stadsdeel en school omdat de plannen voor het plein plotseling waren aangepast.

De houten toren die midden op het plein zou komen, was ineens verdwenen. Funest, want dan was er geen schaduw meer en dat kon niet op een plein waar het heet wordt in de zomer. In een rapport van de Rekenkamer uit 2007 werd al gerept van kinderen die een zonnesteek hadden opgelopen tijdens het buitenspelen. Bovendien werd het asfalt op het plein bijna vloeibaar door de brandende zon.

Lekkage

"Het duurde te lang, het was soms moeilijk en een plein ontwerpen is taaie kost," zegt een inmiddels  tevreden stadsdeelbestuurder Capel. Ook Maassen is tevreden. "Soms levert een beetje strijd voeren mooie dingen op." De kosten: 3,8 ton. Geen sinecure voor een plein. Maar de kinderen zijn enthousiast. "Het voetbalveldje is heel goed," zegt Pietro (11). En schoolgenootje Gaury (9) wordt blij van de schommels.

Cooper Feldman  Mens en Ruimte

  • Specialist in vastgoed- en gebiedsontwikkeling
  • Veel ervaring in de publieke sector
  • Allround speler
  • Ondernemende en proactieve benadering
  • Maatwerk welkom 
  • Ruim 25 jaar kennis en ervaring 
  • Klantgerichte aanpak 

Meer weten?

06 1266 2511