Mens en ruimte | Vastgoed en Gebiedsontwikkeling

06-1266 2511

Start nieuwe hoofdentree Van Gogh Museum

Minister Blok verricht eerste bouwhandeling

Op woensdag 16 april was het zover. Minister Stef Blok, Wonen en Rijksdienst, verrichtte de eerste bouwhandeling en gaf daarmee het startsein voor de uitbreiding van de Kurokawavleugel. Met deze verbouwing wordt de hoofdentree verplaatst naar het Museumplein en de extra ruimte gecreëerd die het Van Gogh Museum zo hard nodig heeft.

De lange rijen wachtende bezoekers aan de Paulus Potterstraat zullen dan verleden tijd zijn. Het Sandbergplein, het plein tussen het Stedelijk Museum en het Van Gogh, zal worden ingericht om deze bezoekers op te vangen. Dit is aanzienlijk rustiger en verkeersveiliger. Daarnaast wordt een kassaloket gerealiseerd in de kantoorvleugel van het Rietveldgebouw. Na de verbouwing zal het Van Gogh, nog meer dan nu, trekker zijn van een nationaal en internationaal miljoenenpubliek. Daar hoort een openbaar gebied bij dat is toegerust op het accommoderen van alle bezoekers. Het stadsdeel Zuid is volop bezig met de voorbereidingen hiervoor.

Het gebied rond de Kurokawa vleugel wordt een knooppunt voor de doorstroming van de bezoekers. Stadsdeel Zuid gaat de openbare ruimte zo herinrichten dat de museumbezoeker op een efficiënte en prettige wijze wordt begeleid en de niet-museumbezoeker van een aangename, goed functionerende openbare ruimte wordt voorzien. Een aantal functiewijzigingen in de aansluiting tussen het VGM en de openbare ruimte dienen in het ontwerp hun weerslag te krijgen. Deze hebben betrekking op het accommoderen van de bezoekersstromen in de nieuwe situatie en op de zogenaamde ticketing (de kaartverkoop). Deze laatste gaat geheel in de openbare ruimte plaatsvinden. Dit geeft een extra opgave aan de openbare ruimte omdat deze ruimte hiermee de ontvangstruimte van het museum wordt en dat mag tamelijk uniek genoemd worden. Normaal vindt de ticket verkoop immers in het gebouw zelf plaats. Functies worden vanuit de binnenruimte verplaatst naar het publiek domein. Dit vraagt daarmee een integratie van functies en daardoor een extra inzet van de ontwerpers van het stadsdeel en een goede samenwerking met het projectteam van het VGM en de Rijksgebouwendienst. Het projectmanagement (vergunningen, subsidies en de openbare ruimte) vanuit het Stadsdeel Zuid wordt verzorgd door Pieter van Zijl (Cooper Feldman).

In de zomer van 2015 zal het Van Gogh Museum de Kurokawavleugel weer openstellen voor het publiek. Daarmee is dan de laatste verbouwing van de drie musea voltooid en komt een einde aan een langdurige periode van verbouwingen aan het Museumplein.

Meer informatie? Pieter van Zijl M: 06 260 706 59

(op de foto: Minister Stef Blok feliciteert directeur Axel Rüger met de start van de bouw)

Vrijblijvende inventarisatie Vrijblijvende inventarisatie

Bent u op zoek naar ruime kennis en ervaring in vastgoed- en gebiedsontwikkeling? Voor een bestaand te transformeren gebied of een nieuw te ontwikkelen project? 

Maak dan gebruik van onze vrijblijvende inventarisatie. Wij laten u zien wat de mogelijkheden zijn en helpen u graag verder.

Meer weten?

06 1266 2511