Mens en ruimte | Vastgoed en Gebiedsontwikkeling

06-1266 2511

Nieuw Bijenhuis Nederland

Het Bijenhuis in Wageningen is niet alleen onder imkers een begrip. Sinds 1970 biedt het onderdak aan de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV) een imkerwinkel, werkplaatsen, expositie- en vergaderruimte. Met het bestuur heeft Bart van Rossum een ontwerp en kostenbegroting gemaakt van een verbeterde indeling. Zoals bij maatschappelijk vastgoed past is binnen beperkte tijd & budget samen een goede oplossing gevonden.

Het Bijenhuis aan de Grintweg in Wageningen is niet alleen onder imkers een begrip, maar ook ver daarbuiten, bij velen die wel eens te maken hebben gehad met het houden van bijen. Het goed gesitueerde gebouw biedt sinds 1970 onderdak aan de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV) en bevat een imkerwinkel, werkplaatsen, expositieruimte annex vergaderzaal. De NBV vertegenwoordigt ca. 6000 bijenhouders in geheel Nederland.
Het grootste deel van het pand bestaat uit opslagruimte berekend op de bulkverkoop van suiker voor de inwintering van bijenvolken. Die grootschalige inkoop is echter al lang verleden tijd. Sinds de bouw is er aan de inrichting nauwelijks iets veranderd of aangepast aan de eisen van deze tijd. De huidige indeling en interieur staat de ontwikkeling van de vereniging in de weg in een tijd waarin maatschappelijke aandacht voor bijen en bijenhouderij enorm is toegenomen.
Samen met het bestuur heeft Bart van Rossum van Cooper Feldman de stichtingskosten begroot, een nieuwe logische indeling getekend en voor de buitenzijde van de schuur een nieuw ontwerp gemaakt.
De uitdaging in dit soort maatschappelijk vastgoed, is voor een zeer gering budget toch het gewenste resultaat in beleving te realiseren, door gebruik te maken van sobere materialen en invoegen van de bestaande vorm en structuur.
Samen met het planteam van de NBV wordt in samenwerking met Rossicon b.v en Redhood Bloomer geadviseerd in een landelijke fondsenwerf-campagne, opgestart om het maatschappelijk belang van bijenhouden middels moderne expositiemiddelen en onderwijsmogelijkheden voor het voetlicht te brengen.
Op naar het Bijenhuis 3.0!

domein: privaat
werkveld(en): advies, management
in opdracht van: Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV)
door: ing. Bart van Rossum

Meer weten?

06 1266 2511